Szakképző iskolai képzés
FA- ÉS BÚTORIPAR ágazat - ASZTALOSAz asztalosság finom szakma, feladata a fa tökéletes megmunkálása. Rönkből, fatörzsből készülhet bútor, szék, asztal és mindenféle más használati tárgy is. A patinás bútorok, belső terek faszerkezeteinek megmunkálása, lépcsők, egyedi beépített szekrények készítése pedig már-már művészet, amiért sokat fizetnek a megrendelők. Egy jó asztalosnak sok munkája van, amivel sokat kereshet Tovább |
KREATÍV ágazat - BŐRTERMÉKKÉSZÍTŐA cipőkészítés már az ókorban a ruházati ipar nélkülözhetetlen ágává vált, amikor még a lábbeli készítése teljesen kézműipari volt egészen a XIX. századig. A varrógép feltalálását követően megindult a különböző cipőipari gépek kifejlesztése is, mely lehetővé tette a tömeggyártását. Ma a cipőgyártást főleg gépekkel végzik, de hagyományos kézzel varrott cipőknek is megmaradt a hagyománya. A főbb szervezeti egységek cipőgyárakban a szabászat, ahol a felsőrész- és bélésalkatrészeket szabják, a tűzöde, ahol a felsőrész összevarrása történik és végezetül az aljaüzemrész, ahol a felsőrészt az alsórésszel szerelik össze. Tovább |
GÉPÉSZET ágazat - ÉPÜLET-ÉS SZERKEZETLAKATOSA leghíresebb magyar lakatos László Zoltán volt, ő alkotta meg az Elzett márkát (a monogramjából alkotta meg a szót). Noha a lakatossal elsősorban ajtók és zárak szerelését azonosítjuk, a szakma számtalan egyéb munkalehetőséget is magában rejt. A lakatos vasból, acélból és egyéb fémes anyagokból készült lemezeket, idomokat, csöveket, vázakat és tartószerkezeteket munkál meg, szerel össze, állít be. Autók szerelését, gépek javítását végzi, és építkezéseken is dolgozik Tovább |
GÉPÉSZET ágazat - GÉPI ÉS CNC FORGÁCSOLÓA forgácsoló és a gépi forgácsoló feladata fémből, színesfémből és nemfémes anyagokból különféle - tengely, tárcsa, szekrényes és egyéb - geometriai kialakítású, többnyire gépiparban gyártott termékek alkatrészeinek, részegységeinek forgácsoló gépeken történő gyártása adott műszaki rajz, műhelyrajz alapján. Tovább |
KERESKEDELEM ágazat - KERESKEDELMI ÉRTÉKESÍTŐkereskedelem ősi foglalkozás, mely a világ felfedezőútjai által finom modort igénylő elitszakmává vált. A jó eladó a szakma ismereteinek és fogásainak elsajátítása során magáévá teszi az eladói, kereskedői etika szabályait is. Így segítheti igazán a vevőket az áruféleségek közötti eligazodásban, a választásban, a döntésben. Egy jó eladó amellett, hogy pontos áruismerettel bír, gondos gazdája is lesz az üzletnek. Megtanul nyitottabbá, előzékenyebbé, együttműködőbbé válni. A jó eladó, megtanulja önmagát „eladni”, azaz személyisége megörzésével tanul meg alkalmazkodni, fejlődni. Ez a kereskedői szemlélet lényege, és nincs ennél fontosabb a mai munkaerőpiacon. Tovább |
ÉPÍTŐIPAR ágazat - KŐMŰVESA kőművesség az egyik legősibb szakma. A világ csodái közé tartoznak azok az építmények, amelyeket az emberi elme tervezett és az emberi kéz alkotott. Az építészek által megálmodott rendkívüli szépségű középületeket, emlékműveket vagy lakóházakat nagyrészt a kőművesek építik meg. Minden épület építésénél dolgozik kőműves. Ő végzi az alapozást, a falazást, a fal burkolását, vakolását. Munkájának minősége különösen fontos, hiszen ő készíti el az épület vázát, amit aztán a többiek „felöltöztetnek.” Munkája rendkívül keresett a munkaerőpiacon Tovább |
ÉLELMISZERIPAR ágazat - PÉKEgyik legősibb szakmánk. A sütőipari szakember munkája igen szerteágazó, kenyeret, kiflit, zsemlét, és egyéb péksüteményeket állít elő. Kiemelt szakma, hiszen ezeket az alapvető élelmiszereket minden ember napi szinten fogyasztja. A legújabb tendencia, hogy a sütőipar és a cukrászat egy része egybeolvad. Ez sok lehetőséget rejt a kreativitás fejlesztésére. Magyarországon sok pékség van, helyben sütő kis bolt és multinacionális áruházlánc, ahol szintén jó eséllyel tudsz elhelyezkedni. A munkafolyamatokat gépek segítik, ennek ellenére a munka sokszor nem könnyű, hisz jobbára éjszaka dolgoznak a szakemberek. Tovább |
TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS ágazat - PINCÉR VENDÉGTÉRI SZAKEMBERA pincér fogadja, üdvözli, asztalhoz kíséri a vendéglőbe érkezőket, felveszi a rendelést, majd kiszolgálja és búcsúztatja a vendégeket. A pincér megteríti és feldíszíti az asztalokat. Az ízléses terítés jó formaérzéket és színérzéket kíván. Gyakran cipelnek felhalmozott tányérokat és poharakat. Átadja az étlapot, válaszol a kérdésekre, ételt és megfelelő italt ajánl. Kézben vagy szervizkocsin az asztalhoz viszi a megrendelt ételeket. Az előírásoknak megfelelően felszolgálja az ételeket, és kitölti az italokat. Figyeli a vendégek további jelzéseit, kéréseit. Elkészíti a számlát, átveszi a pénzt. A vendégek távozása után eltávolítja a terítéket és rendbehozza az asztalt. Tovább |