TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS ágazat - PINCÉR VENDÉGTÉRI SZAKEMBER
A pincér fogadja, üdvözli, asztalhoz kíséri a vendéglőbe érkezőket, felveszi a rendelést, majd kiszolgálja és búcsúztatja a vendégeket. A pincér megteríti és feldíszíti az asztalokat. Az ízléses terítés jó formaérzéket és színérzéket kíván. Gyakran cipelnek felhalmozott tányérokat és poharakat.
Átadja az étlapot, válaszol a kérdésekre, ételt és megfelelő italt ajánl. Kézben vagy szervizkocsin az asztalhoz viszi a megrendelt ételeket. Az előírásoknak megfelelően felszolgálja az ételeket, és kitölti az italokat. Figyeli a vendégek további jelzéseit, kéréseit. Elkészíti a számlát, átveszi a pénzt. A vendégek távozása után eltávolítja a terítéket és rendbehozza az asztalt.